Nieuw concept voor woningcorporaties: Buurblok

Gepubliceerd op 05 maart 2021

Nieuw concept voor woningcorporaties: Buurblok

DOKKUM/UTRECHT – Bouwgroep Dijkstra Draisma en Wocozon lanceren het woonconcept Buurblok: wonen als dienst. Wonen, energie, vervoer en onderhoud komen samen, door de geprefabriceerde woningen van Bouwgroep Dijkstra Draisma te combineren met het energieconcept van Wocozon. Deze complete dienst bieden zij aan in een (operational) leasecontract. Met Buurblok willen Dijkstra Draisma en Wocozon corporaties stimuleren om het voortouw te nemen in het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Een primeur, want dit leaseconcept is uniek en wordt voor het eerst aangeboden in Nederland. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland is de eerste corporatie die deze dienst in de praktijk wil brengen in een wijk in Leeuwarden.

1024x574

WONEN ALS DIENST

Het idee voor Buurblok is ontstaan omdat Dijkstra Draisma en Wocozon geloven in het makkelijker en betaalbaarder maken van de uitdaging waar Nederland en met name de woningcorporaties voor staan: het duurzaam oplossen van het woningtekort. Samen bieden zij zowel een hele energiezuinige woning als een duurzaam energieplan aan in één totaalaanbod: Buurblok.

 

De woningcorporatie zit zelf aan de knoppen. De aantallen, het uiterlijk en de plattegronden van de seriematige woningen stellen zij zelf samen. Zij leasen daarna niet alleen deze huizen, het is een compleet pakket inclusief een energieplan, het onderhoud en vervoer, bijvoorbeeld een elektrische deelauto, scooter of (bak)fiets voor de huurders. Kort gezegd, wonen als dienst.

“Hét totaalconcept voor woningcorporaties. Het is allesomvattend en daarmee is wonen als een dienst compleet.”

Wietse de Vries - Bouwgroep Dijkstra Draisma

Uitdagingen bij de woningcorporaties

Voor corporaties wordt het steeds lastiger om bij het toenemende tekort aan woningen voldoende betaalbare, duurzame en kwalitatieve nieuwbouwwoningen te realiseren. Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland ziet daarom met Buurblok een mooie kans. Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder bij WoonFriesland: “De leaseconstructie van Buurblok is heel aantrekkelijk voor ons. Het voordeel van leasen is dat wij extra financiële middelen vrijhouden en kunnen reserveren voor de grote opgave die er ligt in de bestaande gebouwde omgeving en nieuwbouw.” Het innovatieve idee en toekomstbestendige karakter van het concept past bij het sociaal verhuurbedrijf. “WoonFriesland is een innovatieve en vooruitstrevende organisatie. We zijn niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan, als dat betekent dat dit ons woningbezit en daarmee de wereld verduurzaamt, zonder kwaliteit te verliezen,” aldus Hoekstra.

 

Woningcorporaties schaffen via Buurblok de huizen niet meer zelf aan, maar leasen deze. De verhuurders besparen door Buurblok tijd, energie en geld en kunnen daardoor extra betaalbare, circulaire en comfortabele woningen aanbieden aan hun huurders. Dat is hard nodig om het grote woningtekort in Nederland duurzaam op te lossen.

"Buurblok is fantastisch. Omdat dat uiteindelijk een hele grote versneller gaat worden om de tekorten in de woningmarkt op te lossen. Het voordeel van leasen is dat wij zelf extra middelen kunnen vrijhouden en reserveren voor de grote opgave die we hebben in de bestaande bouw en in de nieuwbouw."

Sigrid Hoekstra - Directeur-bestuurder WoonFriesland

Het droogstapelsysteem (DSS) van Dijkstra Draisma

Het innovatieve droogstapelsysteem is dé woningbouwoplossing van Dijkstra Draisma. De prefabwoningen zijn gasloos, circulair en automatisch geproduceerd. De opdrachtgever zit aan de knoppen voor het ontwerp, de woningen zijn geheel naar wens in te vullen. De huizen zijn heel geschikt voor seriematige woningbouw. De gevels, gemaakt in de fabriek in Dokkum, zijn 92% circulair en de woning is in zijn geheel demontabel. Dit betekent dat de woningen in de toekomst herplaatsbaar zijn of dat de materialen worden hergebruikt in dezelfde keten.

Energieconcept door Wocozon

De woningen zijn aangesloten op een buurtwarmtenet dat lokaal wordt aangelegd. De extreem energiezuinige huizen worden slechts met één warmtepomp verwarmd. Alle woningen worden voorzien van zonnepanelen waardoor de woningen standaard zelfvoorzienend zijn. Het buurtwarmtesysteem wordt daarnaast van innovatieve zonnepanelen voorzien die stroom én warmte opwekken. Om ervoor te zorgen dat er slim met de duurzaam opgewekte elektriciteit wordt omgegaan, zijn de woningen voorzien van innovatieve techniek (smart grid en batterij), die zorgt dat de energie alleen gebruikt wordt waarvoor en wanneer het nodig is. Zo zijn de comfortabele woningen goed voorbereid op de toekomst.

"Eigenlijk moet je eerst naar het energiegebruik en -netwerk kijken en daarom heen ontwerp je de woning."

Roland van der Klauw - Wocozon

Eerste wijk in Techum

Dit jaar verrijst de eerste Buurblokwijk in Techum, Leeuwarden in opdracht voor WoonFriesland. Hoekstra: “We voegen graag de daad bij het woord en zijn trots dat we het eerste Buurblokproject in onze Friese hoofdstad realiseren.”

Heeft u vragen over Buurblok?

Heeft u naar aanleiding van dit nieuwsbericht nog vragen over Buurblok? U kunt voor vragen of meer informatie contact opnemen met Wietse de Vries van Bouwgroep Dijkstra Draisma of Roland van der Klauw van Wocozon.