Feestelijke overdracht tien nieuwe woningen Buurblok Leeuwarden

Gepubliceerd op 21 mei 2022

Feestelijke overdracht tien nieuwe woningen Buurblok Leeuwarden

Vandaag, zaterdag 21 mei, zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst de sleutels overgedragen van de tien nieuwe huurwoningen aan It Hoarnsket en Stâlpaad in Leeuwarden (Techum). Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland least deze woningen van Buurblok en verhuurt ze aan zijn huurders, een primeur in Nederland. Roland van der Klauw en Biense Dijkstra overhandigden namens Buurblok symbolisch een grote sleutel aan Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland, die vervolgens de huissleutels overhandigde aan de nieuwe bewoners.

Daad bij het woord

Met de sleuteloverdracht is de eerste Buurblok-wijk een feit. “We zijn trots dat deze nieuwe woningen in Leeuwarden nu door een enthousiaste groep huurders in gebruik genomen wordt,” aldus Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma, die samen met Stichting Wocozon initiatiefnemer is van het vernieuwende woonconcept. “We willen het toenemende woningtekort terugdringen door woningcorporaties te helpen om op een betaalbare manier hun woningambities te bereiken en hun huurders comfortabele, gezonde woningen te bieden.”

 

Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder van WoonFriesland is blij met de realisatie van de nieuwe woningen: “Wij hebben als motto ‘gewoon doen’. Met Buurblok kunnen we een nog grotere bijdrage leveren aan de verduurzaming en het oplossen van het woningtekort. Met Buurblok zetten we iets nieuws in Nederland neer; een combinatie van leasen, sociale en technische innovatie. We voegen daarnaast extra woningen toe in de lage middenhuur, waar veel vraag naar is.”

1024x574

Compleet pakket

In Buurblok komen wonen, onderhoud, vervoer en energie samen als dienst. Buurblok combineert de duurzame, comfortabele droogstapelwoningen van Dijkstra Draisma met een energiepakket van Wocozon. De corporatie least de woningen voor een vaste prijs. Bij dit bedrag hoort ook het volledige onderhoud en elektrisch deelvervoer voor de huurders. In Leeuwarden pronken twee nieuwe elektrische deelauto’s bij de woningen, die de bewoners kunnen reserveren via een speciale app. “De energietransitie is niet alleen een technische transitie, maar voor een groot deel ook een sociale transitie,” vertelt Roland van der Klauw, directeur van Stichting Wocozon. “Het gebruik van volledig elektrisch deelvervoer sluit hier goed op aan. Dit concept van Buurblok is echt uniek en is nu voor het eerst gerealiseerd in Nederland en WoonFriesland heeft de primeur.”

Feestelijke start

De nieuwe bewoners werden zaterdagochtend rondgeleid door hun nieuwe woning en kregen uitleg over de innovatieve systemen. Zo zijn de huizen aangesloten op een duurzaam blokwarmtenet en de extreem energiezuinige huizen worden met één warmtepomp verwarmd. Alle huurhuizen hebben zonnepanelen op het dak die stroom én warmte opwekken. Onder het genot van Friese oranjekoek werden vervolgens de sleutels officieel overgedragen en konden de bewoners aan de slag om van Buurblok hun thuis te maken.